Lodówka turystyczna – jak ją wybrać?

W dobie XXI wieku z całą pewnością w sklepach znajdziemy wiele rodzajów lodówki turystycznej. Jednak takim głównym kryterium w jej rozróżnianiu jest pojemność, jak i sposób zasilania. Otóż taka lodówka turystyczna, może czerpać moc z sieci elektrycznej bądź funkcjonować przy pomocy wkładów chłodzących. Zatem, jaką lodówkę, wybrać? W tym artykule postaram się pokrótce odpowiedzieć na to pytanie, krótko charakteryzując jej rodzaje.

Zacznijmy od lodówki turystycznej na wkłady. Zazwyczaj, występuje ona w różnych kolorach i wykonana jest z plastiku albo metalu, który jest połączony z warstwą poliuretanową. Otóż taka konstrukcja, pozwala utrzymać niską temperaturę, a przy okazji, sprawia, że jest ona bardzo lekka. By jednak urządzenie to, spełniało swoje zadanie, to koniecznie musimy włożyć do środka zamrożone wcześniej wkłady chłodzące. Takie wkłady, działają przez około dwie godziny. Z tego też względu ten model lodówki turystycznej jest dobrym rozwiązaniem na jednodniową wycieczkę.

Następny rodzaj lodówki turystycznej to lodówka elektryczna. Taka lodówka może być zasilana z gniazdka, które znajduje się w samochodzie lub bezpośrednio z sieci. Jest tak, gdyż w owej lodówce, stosuje się technologię termoelektryczną, która pozwala zarówno na chłodzenie, jak i podtrzymywanie gorącej temperatury potraw. Bez obaw możemy, trzymać w niej także takie produkty, jak: masło, wędlina, napoje. Korzystając z takiej lodówki turystycznej koniecznie, pamiętajmy, aby nigdy nie zostawiać podłączonej lodówki do gniazda zapalniczki bez włączonego silnika, jeżeli nie ma ona zabezpieczenia przed rozładowaniem akumulatora.

Trzeci rodzaj lodówki turystycznej to lodówka na gaz, którą nazywa się także lodówką absorpcyjną. Jej źródłem chłodzenia jest amoniak. Podobnie, jak lodówka elektryczna, może być zasilana z sieci albo z samochodu. Taką lodówkę turystyczną najczęściej, wykorzystuje się w trakcie podróży jachtem. Poza tym może ona, spełniać także funkcję zamrażalki. Otóż jedna butla gazowa o wartości 2 kg, potrafi utrzymać niską temperaturę produktów, które znajdują się w środku nawet przez 240 godzin.

Czwartym i zarazem ostatnim rodzajem lodówki turystycznej jest torba izotermiczna. Jest to najtańsza metoda, przenoszenia żywności. Ta torba izotermiczna, nie schładza produktów, lecz pozwala na zachowanie ich temperatury przez około godzinę. Możemy w niej, przenosić zarówno zimne, jak i ciepłe produkty. Wykonana najczęściej ona jest z materiałów sztucznych, a od wewnątrz wyłożona jest warstwą aluminium. Nie jest ona jednak praktycznym rozwiązaniem, podczas dłuższych podróży. Ponadto przy zakupie torby izotermicznej, musimy zwrócić uwagę na jakość szwów, zamków, a także rzepów. Bowiem długość użytkowania tej torby izotermicznej jest uzależniona właśnie od tych elementów.

Na zakończenie tego artykułu dodam jeszcze, iż wybierając lodówkę turystyczną, należy zwrócić też uwagę na takie cechy, jak: pojemność, zużycie energii, temperaturę chłodzenia.

Zostaw Komentarz